Епизода 76 – 15. децембар 2016.

У овој епизоди:

– Свети Николај Мирликијски чудотворац (06:13)
– Детињци, Mатерице и Oци (11:25)
– 670 година од крунисања цара Душана Силног (22:13)
– Сећање на Есму Реџепову (33:17)
– Милан Плавшић: Пред родним прагом (40:41)

… и пуно, пуно лепе музике…



Емисију можете преузети овде (45Mb – сачувај као…)


Архива претходних емисија се налази овде (у новом прозору)


dusansilni

670 година од крунисања цара Душана Силног

Цар Душан Силни је био први српски цар. Крунисан је на великом црквено-народном Сабору у Скопљу на Васкрс 14. априла 1346. године, од стране првог српског патријарха Јоаникија.

Подсећајући на овај чин, он је записао у свом Законику следеће: „И Богом дарованим венцем царским венчан бих на царство у лето 6854, месеца априла 14. дан, у велики, радосни и многосветли празник Васкрсење.“

(Иначе, стари српски календар почиње 5508 година пре Христа, а у црквеној употреби се одржао све до 20. века. Тако је 1346. година заправо 6854.)

Душан је једна од најизразитијих и најпопуларнијих личности у српској историји. Под његовом владом српска држава средњега века попела се на врхунац моћи и достигла је највећи обим. Душан је прогласио српску патријаршију и крунисао се за цара. Због тога је он доцније, у доба ропства и потиштености, сматран за представника српске националне и државне славе и снаге. Назван је и Душаном Силним, а обновљење Душановог Царства постало је симбол националних жеља и идеала српскога народа. „Осветити Косово“ и „Обновити Душаново Царство“ биле су столећима лозинке, у које се уносила сва интелектуална, морална и национална снага целога српскога народа.

Када је дошао на престо, Душан је био сасвим млад човек, било му је тек 22 године. Савременици пишу о њему да је био импозантна појава: необично висок, крупан и снажан човек. Својом висином и снагом издвајао се од свих људи свога доба.

Био је изузетно способан владар и војсковођа, законодавац и државник. У његово време, српска држава ће остварити свој највећи успон у сваком погледу. Србија је тада била најснажнија и најмоћнија држава у ондашњој Европи.

У време крунисања, Скопље је било престоница Србије. Тада је постало и прва царска престоница Србије.

У Скопљу се и данас налази Душанов град, односно остаци старе градске тврђаве, коју су Турци наззвали Кале, што на турском значи тврђава. Такође, из тог времена је остао и „Душанов мост“ на Вардару који спаја стари и нови део Скопља.

Најпознатији и најбоље очуван портрет цара Душана је фреска у манастиру Лесново, код истоименог села, између Кратова и Злетова у данашњој Македонији.

Цар Душан је умро под неразјашњеним околностима 20. децембра 1355. године. Имао је 47 година.

2 мишљења на „Епизода 76 – 15. децембар 2016.

Постави коментар